swe
Nyheter
Nyheter

Cirka 3,27 miljoner matlådor används dagligen och hämtavfall blir en svag länk i sopklassificeringen

29 Jun, 2024 11:44am

Cirka 3,27 miljoner matlådor används dagligen och hämtavfall blir en svag länk i sopklassificeringen
 
\"Årets regeringsrapportnämnde fördjupning av pilotprogrammet för \"soprevolution\", främjande av full täckning av avfallsklassificering och avfallshanteringsplatser, byggande av terminaler för alla kategorier, och strävan efter att bli den första gruppen av avfallsfria städer på provinsnivå. Som en professionell inom miljökonsekvensbedömning och miljöskyddsrelaterade frågor, fångade Liu Qian, en medlem av den kommunala kommittén för det kinesiska folkets politiska rådgivande konferens, det relevanta innehållet om miljöskydd och skräpklassificering i 'Regeringsrapporten'. .\".
 
Förnärvarande har Kinas onlinemarknad för matleverans och catering upprätthållit en snabb tillväxt, särskilt sedan epidemins utbrott, och Jinhua är inget undantag. Försiktigt uppskattat är den totala dagliga beställningsvolymen för de tre stora matleveransplattformarna i vår stad, Ele.me, Meituan och Baidu, cirka 1 miljon, med en genomsnittlig konsumtion på 3,27 matlådor\/muggar av plast för engångsbruk per beställning. Detta innebär att matleverans kommer att generera cirka 3,27 miljoner matlådor per dag, varav en mycket stor mängd inte inkluderar plastpåsar, matrester och annat sopor.
 
Effekten av en så stor mängd matleveransavfall på miljön kan inte underskattas.
 
Liu Qian introducerade att materialen som används i uttagsförpackningar mestadels är polypropen och polyeten, som är svåra att brytaner och mestadels blandas med matrester och oljefläckar. På grund av avsaknaden av ett mer detaljerat klassificerings- och återvinningssystem blandas detta hämtavfall i allmänhet direkt i hushållsavfallet och förbränns som annat avfall, vilket inte bara sätter stor press på slutförvaringen, utan också orsakar föroreningar i atmosfären. Kommittéledamotens förslag: Förnya avhämtningsförpackningsmetoder för att minska avfallet vid källan
 
Hur kan man minska skadorna av hämtavfallnär hämtning blir ett oumbärligt sätt att konsumera i det moderna livet?
 
\"Första steget kan vara att börja med innovativa förpackningsmetoder för avhämtning.\" Liu Qian anser att i verkligheten att biologisktnedbrytbara matlådor inte helt kan ersätta engångsmatlådor av plast, är detnödvändigt att stärka standardiseringen och övervakningen av hämtningsföretag. Subventioner kan ges till relaterade företags vetenskapliga och tekniska forskning och utveckling, och genom användning av biologisktnedbrytbara produkter för att sänka skatterna kan hämtningsföretag aktivt välja att använda mer bekväma och miljövänliga alternativa produkter, såsom massamatlådor, sockerrörsfibermat plattor, etc., för att blockera \"vit förorening\" från källan.
 
I konsumtionsprocessen föreslår Liu Qian att områden med relativt koncentrerade klasser bör organiseras som enheter för att utföra riktade metoder för att sortera och samla in matleveransavfall. Regelbundna och utsedda sorterings- och insamlingsstationer bör inrättas, innovativa insamlingskanaler bör förnyas och ett bra system för sortering och insamling av matleveransavfall i byggnader bör etableras. Relevanta system som golvchefsansvarssystem och företagsansvarssystem bör etableras för att stärka hanteringen av sortering och insamling av matleveransavfall.
 
Dessutom, som svar på problemet med lågt återvinningsvärde och höga städ- och sorteringskostnader för matleveranslådor som återvinningsföretag inte är villiga att återvinna, anser Liu Qian att det ärnödvändigt för hela branschen, inklusive plattformar, handlare och slut- användare, att samarbeta för att koppla samman matleveransavfallets återvinningskedja, implementera ett producentansvarssystem och säkerställa att motsvarande ansvariga tar på sig ansvaret för att hantera matleveransavfall. Samtidigt rekommenderas det att ge skatteincitament till företag för förnybara resurser för att de ska kunna överleva på marknaden, och för att göra det möjligt för legitima företag för förnybara resurser att fungeranormalt genom marknadsorienterade verksamheter, som bildar ett integrerat avfallshanteringssystem för hämtavfall. sortering, utnyttjande (kompostering, återvinning av måltidslådor), förbränning och deponi.
 
\"Självklart måste vi också öka publiciteten för att uppmuntra medborgarna att minska onödig konsumtion av hämtmat och minimera användningen av redskap för avhämtningnär det behövs\", sa Liu Qian.
 
Vår stad har vidtagit åtgärder för att ta itu med frågan om matsvinn. Enligt det kommunala sopklassificeringskontoret utfärdade vår stad i slutet av förra året officiellt genomförandeåtgärder för att ytterligare stärka kontrollen av plastföroreningar, och organiserade specifikt en särskild korrigering av engångsplastprodukter för hämtavfall; Främja plattformar för leverans av mat och dryck för att implementera huvudansvaret för att minska och ersätta engångsserviser för handlare som har bosatt sig, och lägga till optimeringsalternativ såsom antalet utvalda serviser av konsumenter; Främja användningen av alternativa produkter som uppfyller kraven på prestanda och livsmedelssäkerhet inom mat- och dryckesleveransbranschen genom metoder som kuponger, poängbelöningar och rabatter; Inrätta återvinningsställen för expressförpackningar och återvinningsanläggningar för hämtmatslådor.