nl
Nieuws
Nieuws

Ook in de Europese Unie zijn afbreekbare kunststoffen verboden

29 Jun, 2024 2:11pm

Door het mondiale verbod op de productie van plastic zijn biologisch afbreekbare kunststoffennu ook verboden in de Europese Unie.

In de context van het wereldwijde plasticverbod was het oorspronkelijk het idee van het bedrijf om wegwerpplastic te vervangen door biologisch afbreekbare plastics. Volledig biologisch afbreekbare gegoten producten uit plantaardige vezels (pulp) lijken een klein aandeel te hebben in het licht van de enorme hoeveelheid biologisch afbreekbare kunststoffen.

De afbraak van biologisch afbreekbare kunststoffen is echter voorwaardelijk. Ten eerste moeten biologisch afbreekbare kunststoffen worden gerecycled en vervolgens gecomposteerd om volledig afbreekbaar te zijn. Alleen waardevolle dingen kunnen echter effectief worden gerecycled. Over het algemeen zullen biologisch afbreekbare kunststoffenna zes maanden bros worden en hun waarde verliezen voor hergebruik, waardoor hun recyclingwaarde verloren gaat. Als hetniet kan worden gerecycled voor compostering, kunnen biologisch afbreekbare kunststoffenniet opnatuurlijke wijze worden afgebroken.

Omdat biologisch afbreekbare kunststoffenniet volledig opnatuurlijke wijze kunnen worden afgebroken, zijn ze feitelijk een van de boosdoeners van witte vervuiling geworden. Vanaf 3 juli is het gebruik van biologisch afbreekbare kunststoffen ook verboden in de Europese Unie.

Gevormde producten uit plantaardige vezels (pulp) zijn werkelijk milieuvriendelijke producten die opnatuurlijke wijze kunnen worden afgebroken en vormen momenteel het enige haalbare alternatief voor sommige plastic producten. Op het gebied van pulpgevormde tafelgereiverpakkingen en pulpgevormde industriële verpakkingen is het bijvoorbeeld een goed alternatief voor veel plastic producten.

 

Vanaf 3 juli zullen de EU-lidstaten afscheid moetennemen van het gebruik van wegwerpbare en biologisch afbreekbare kunststoffen, en alleen het gebruik van recycleerbare kunststoffen moeten toestaan. De Europese Commissie heeft geoordeeld dat zeniet op de EU-markt mogen worden gebracht, omdat zij van mening is dat kunststoffen schadelijk zijn voor het zeeleven, de biodiversiteit en onze gezondheid. Het terugdringen van het gebruik van plastic wegwerpproducten kan de gezondheid van mens en planeet helpen beschermen. Dit beleid kan een aanzienlijke impact hebben op het leven en werk van onze Chinese vrienden en straatvrienden.

Laten we eens kijken welke spullenna 3 juli geleidelijk worden vervangen door duurzame alternatieven: bijvoorbeeld ballonnen, flessendoppen met een inhoud van maximaal 3 liter, piepschuimbekers, wegwerpservies, rietjes en borden. De enige artikelen die mogen worden gebruikt, zijn herbruikbare producten.

 

De voedselverpakkingsindustrie zal ook gedwongen worden te transformeren, en voedselverpakkingen zullenniet langer gebruik maken van biologisch afbreekbare kunststoffen en alleen van papier (het gebruik van pulp om producten te vormen is idealer).

Ook zijn er maandverband, tampons, vochtige doekjes, zakjes en wattenstaafjes. Ook de filtertips van sigaretten zullen veranderen en de visserijsector zal het gebruik van plastic gereedschap verbieden. (Volgens Greenpeace wordt jaarlijks 640.000 ton visnetten en gereedschapsplastic in de oceaan weggegooid, en in feite zijn zij de belangrijkste boosdoeners van de vernietiging van de oceanen.) Deze producten zullen onder controle worden gehouden door middel van verschillende maatregelen, zoals het terugdringen van de consumptie ervan en het producenten die \"vervuilingsvergoedingen\" betalen.

Natuurlijk hebben dergelijke maatregelen ook kritiek en controverse uit veel landen opgeroepen, aangezien deze stap ook een grote impact zal hebben op 160.000 banen en de hele plasticindustrie in Italië. En Italië maakt ook een laatste weerstand. De afgelopen uren heeft Roberto Cingolani, de minister van Ecologie en Transformatie, aangevallen: “De definitie van de EU van een plasticverbod is heel vreemd. Je kunt alleen recycleerbare kunststoffen gebruiken, geen biologisch afbreekbare kunststoffen. Ons land is toonaangevend op het gebied van biologisch afbreekbare kunststoffen, maar we kunnen zeniet gebruiken omdat er een belachelijke richtlijn is die zegt ‘alleen recyclebare kunststoffen mogen worden gebruikt’.”

Dit kan ook gevolgen hebben voor de export van kleine grondstoffen uit China. In de toekomst kan de export van plastic productennaar EU-landen onderworpen zijn aan beperkingen en materiaalvereisten. De EU hecht groot belang aan de bescherming van het milieu en daarom zijn er zoveel beroemde stranden, prachtige en heldere oceanen en weelderige bossen. Ik weetniet of straatvrienden bijvoorbeeld hebben gemerkt dat fastfood als McDonald's stilletjes plastic rietjes en bekerdeksels heeft vervangen door papieren deksels en papieren rietjes. Misschien zijn mensen er in de vroege stadia van de implementatie van de maatregelen misschiennogniet aan gewend, maar geleidelijk zullen ze als denorm worden geaccepteerd.