fin
Uutiset
Uutiset

Myös hajoavat muovit ovat kiellettyjä Euroopan unionissa

29 Jun, 2024 2:11pm

Globaalissa muovituotannon kiellossa biohajoavat muovit ovatnyt kiellettyjä myös Euroopan unionissa.

Maailmanlaajuisten muovikieltojen yhteydessä yrityksen ideana oli alun perin korvata kertakäyttöiset muovit biohajoavilla muoveilla. Täysin biohajoavilla kasvikuidusta (massasta) muovatuilla tuotteillanäyttää olevan pieni osuus suuresta biohajoavasta muovimäärästä.

Biohajoavien muovien hajoaminen on kuitenkin ehdollista. Ensinnäkin biohajoavat muovit on kierrätettävä ja sitten kompostoitava, jottane hajoavat täysin. Kuitenkin vain arvokkaita asioita voidaan kierrättää tehokkaasti. Yleensä biohajoavat muovit muuttuvat hauraiksi 6 kuukauden kuluttua ja menettävät arvonsa uudelleenkäytössä, jolloinne menettävät kierrätysarvonsa. Jos sitä ei voida kierrättää kompostointikäsittelyyn, biohajoava muovi ei voi hajota luonnollisesti.

Koska biohajoavat muovit eivät pysty täysin hajoamaan luonnollisesti,niistä on itse asiassa tullut yksi valkoisen saasteen syyllisistä. Heinäkuun 3. päivästä alkaen myös biohajoavien muovien käyttö on kielletty Euroopan unionissa.

Kasvikuiduista (massasta) muovatut tuotteet ovat todella ympäristöystävällisiä tuotteita, jotka voivat hajota luonnollisesti ja ovat tällä hetkellä ainoa varteenotettava vaihtoehto joillekin muovituotteille. Esimerkiksi massavalettujen astiapakkausten ja sellupuristettujen teollisuuspakkausten alalla se on hyvä korvike monille muovituotteille.

 

EU-maiden on 3. heinäkuuta alkaen jätettävä hyvästit kertakäyttöisten ja biohajoavien muovien käytölle ja sallittava vain kierrätettävän muovin käyttö. Euroopan komissio on päättänyt, ettäniitä ei saa tuoda EU:n markkinoille, koska se uskoo muovien olevan haitallisia meren elämälle, biologiselle monimuotoisuudelle ja terveydellemme. Kertakäyttöisten muovituotteiden käytön vähentäminen voi auttaa suojelemaan ihmisten ja planeetan terveyttä. Tällä käytännöllä voi olla merkittävä vaikutus kiinalaisten ja katuystäviemme elämään ja työhön.

Katsotaan mitä tavaraa korvataan vähitellen kestävillä vaihtoehdoilla 3.7. jälkeen: esimerkiksi ilmapallot, enintään 3 litran pullonkorkit, polystyreenivaahtomupit, kertakäyttöastiat, pillit ja lautaset. Ainoat tuotteet, joita saa käyttää, ovat uudelleenkäytettäviä tuotteita.

 

Myös elintarvikepakkausteollisuus joutuu muuttumaan, eikä elintarvikepakkauksissa enää käytetä biohajoavaa muovia, vaan se voi käyttää vain paperia (sellun käyttö tuotteiden muovaamiseen on ihanteellista).

Tarjolla on myös terveyssiteet, tamponit, kosteuspyyhkeet, pussit ja vanupuikot. Myös savukkeiden suodatinkärjet muuttuvat ja kalastusala kieltää muovityökalujen käytön. (Greenpeacen mukaan 640 000 tonnia kalaverkkoja ja työkalumuovia heitetään valtamereen joka vuosi, ja itse asiassane ovat pääsyyllisiä valtamerten tuhoamiseen.) Näitä tuotteita valvotaan erilaisin toimenpitein, kuten vähentämälläniiden kulutusta ja tuottajat maksavat \"saastemaksuja\".

Tietenkin tällaiset toimenpiteet ovat herättäneet myös kritiikkiä ja kiistelyä monista maista, sillä tällä toimenpiteellä on myös suuri vaikutus 160 000 työpaikkaan ja koko muoviteollisuuteen Italiassa. Ja myös Italia tekee viimeistä vastarintaa. Muutaman viime tunnin aikana ekologia- ja muutosministeri Roberto Cingolani on hyökännyt: \"EU:n määritelmä muovikiellolle on hyvin outo. Voit käyttää vain kierrätettävää muovia, ei biohajoavaa muovia. Maamme on johtava biohajoavien muovien alalla, mutta emme voi käyttääniitä, koska on olemassanaurettava direktiivi, jonka mukaan \"vain kierrätettävää muovia voidaan käyttää\".

Tämä voi vaikuttaa myös pienten hyödykkeiden vientiin Kiinasta. Jatkossa muovituotteiden vienti EU-maihin saattaa olla rajoitusten ja materiaalivaatimusten alaista. EU pitää ympäristönsuojelua erittäin tärkeänä, minkä vuoksi siellä onniin monia kuuluisia rantoja, kauniita ja kirkkaita valtameriä ja reheviä metsiä. En tiedä ovatko katuystävät huomanneet, että esimerkiksi pikaruoka kuten McDonald's on hiljaa vaihtanut muovipillit ja kuppien kannet paperikansiin ja paperipilleihin. Ehkä toimenpiteiden toteuttamisen alkuvaiheessa ihmiset eivät ehkä ole tottuneetniihin, muttane hyväksytään vähitellennormiksi.