el
Νέα
Νέα

Τα διασπώμενα πλαστικά απαγορεύονται επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

29 Jun, 2024 2:11pm

Στην παγκόσμια απαγόρευση της παραγωγής πλαστικών, τα βιοδιασπώμενα πλαστικά απαγορεύονται πλέον και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων απαγορεύσεων στα πλαστικά, ήταν αρχικά η ιδέα της εταιρείας να αντικαταστήσει τα πλαστικά μιας χρήσης με βιοδιασπώμενα πλαστικά. Τα πλήρως βιοαποδομήσιμα προϊόντα που έχουν μορφοποιηθεί από φυτικές ίνες (πολτός) φαίνεται να κατέχουν μικρό μερίδιο απέναντι στην τεράστια ποσότητα βιοαποδομήσιμων πλαστικών.

Ωστόσο, η αποδόμηση των βιοαποδομήσιμων πλαστικών είναι υπό όρους. Πρώτον, τα βιοαποδομήσιμα πλαστικά πρέπει να ανακυκλωθούν και στη συνέχεια να κομποστοποιηθούν για να αποικοδομηθούν πλήρως. Ωστόσο, μόνο πολύτιμα πράγματα μπορούν να ανακυκλωθούν αποτελεσματικά. Γενικά, τα βιοδιασπώμενα πλαστικά θα γίνουν εύθραυστα μετά από 6 μήνες και θα χάσουν την αξία τους για επαναχρησιμοποίηση, χάνοντας έτσι την αξία ανακύκλωσής τους. Εάν δεν μπορεί να ανακυκλωθεί για επεξεργασία κομποστοποίησης, τα βιοαποδομήσιμα πλαστικά δεν μπορούν να αποικοδομηθούν φυσικά.

Λόγω του γεγονότος ότι τα βιοδιασπώμενα πλαστικά δεν μπορούν να αποικοδομηθούν πλήρως φυσικά, έχουν γίνει στην πραγματικότητα ένας από τους ένοχους της λευκής ρύπανσης. Από τις 3 Ιουλίου, η χρήση βιοδιασπώμενων πλαστικών έχει επίσης απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα καλουπωμένα προϊόντα από φυτικές ίνες (πολτός) είναι πραγματικά φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα που μπορούν να υποβαθμιστούν φυσικά και είναι επί του παρόντος η μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση σε ορισμένα πλαστικά προϊόντα. Για παράδειγμα, στον τομέα της συσκευασίας επιτραπέζιων σκευών από πολτό και της βιομηχανικής συσκευασίας από πολτό, είναι ένα καλό υποκατάστατο για πολλά πλαστικά προϊόντα.

 

Από τις 3 Ιουλίου, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αποχαιρετήσουν τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης και βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών και να επιτρέπουν μόνο τη χρήση ανακυκλώσιμων πλαστικών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά της ΕΕ επειδή πιστεύει ότι τα πλαστικά είναι επιβλαβή για τη θαλάσσια ζωή, τη βιοποικιλότητα και την υγεία μας. Η μείωση της χρήσης πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης μπορεί να συμβάλει στην προστασία της υγείας των ανθρώπων και του πλανήτη. Αυτή η πολιτική μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή και την εργασία των Κινέζων και των φίλων μας στο δρόμο.

Ας δούμε ποια είδη θα αντικατασταθούν σταδιακά από βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις μετά τις 3 Ιουλίου: για παράδειγμα, μπαλόνια, καπάκια μπουκαλιών με χωρητικότητα όχι μεγαλύτερη από 3 λίτρα, κύπελλα από αφρό πολυστερίνης, επιτραπέζια σκεύη μιας χρήσης, καλαμάκια και πιάτα. Τα μόνα είδη που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται είναι επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα.

 

Η βιομηχανία συσκευασίας τροφίμων θα αναγκαστεί επίσης να μεταμορφωθεί και οι συσκευασίες τροφίμων δεν θα χρησιμοποιούν πλέον βιοδιασπώμενα πλαστικά και μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο χαρτί (η χρήση χαρτοπολτού για τη διαμόρφωση προϊόντων είναι πιο ιδανική).

Υπάρχουν επίσης σερβιέτες, ταμπόν, υγρά μαντηλάκια, σακούλες και βαμβακερά μαντηλάκια. Οι μύτες των φίλτρων των τσιγάρων θα αλλάξουν επίσης και η αλιευτική βιομηχανία θα απαγορεύσει τη χρήση πλαστικών εργαλείων. (Σύμφωνα με την Greenpeace, 640.000 τόνοι αλιευτικών διχτυών και πλαστικών εργαλείων απορρίπτονται στον ωκεανό κάθε χρόνο και στην πραγματικότητα είναι οι κύριοι ένοχοι της καταστροφής των ωκεανών.) Αυτά τα προϊόντα θα ελέγχονται με διάφορα μέτρα, όπως η μείωση της κατανάλωσής τους και παραγωγοί που πληρώνουν «τέλη ρύπανσης».

Φυσικά, τέτοια μέτρα έχουν επίσης προσελκύσει κριτική και διαμάχη από πολλές χώρες, καθώς αυτή η κίνηση θα έχει επίσης μεγάλο αντίκτυπο σε 160.000 θέσεις εργασίας και σε ολόκληρη τη βιομηχανία πλαστικών στην Ιταλία. Και η Ιταλία κάνει επίσης μια τελική αντίσταση. Τις τελευταίες ώρες, ο Roberto Cingolani, υπουργός Οικολογίας και Μετασχηματισμού, επιτέθηκε: \"Ο ορισμός της ΕΕ για την απαγόρευση των πλαστικών είναι πολύ περίεργος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ανακυκλώσιμα πλαστικά, όχι βιοδιασπώμενα πλαστικά. Η χώρα μας πρωτοστατεί στα βιοδιασπώμενα πλαστικά, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε γιατί υπάρχει μια γελοία οδηγία που λέει ότι «μόνο τα ανακυκλώσιμα πλαστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν».

Αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει τις εξαγωγές μικρών εμπορευμάτων από την Κίνα. Στο μέλλον, οι εξαγωγές πλαστικών προϊόντων σε χώρες της ΕΕ ενδέχεται να υπόκεινται σε περιορισμούς και απαιτήσεις υλικών. Η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος, γι' αυτό υπάρχουν τόσες πολλές διάσημες παραλίες, όμορφοι και καθαροί ωκεανοί και καταπράσινα δάση. Δεν ξέρω αν οι φίλοι του δρόμου έχουν παρατηρήσει, για παράδειγμα, το γρήγορο φαγητό όπως το McDonald's έχει αντικαταστήσει αθόρυβα τα πλαστικά καλαμάκια και τα καπάκια των ποτηριών με χάρτινα καπάκια και χάρτινα καλαμάκια. Ίσως στα πρώτα στάδια της εφαρμογής των μέτρων, ο κόσμος να μην τα έχει συνηθίσει, αλλά σταδιακά θα γίνουν αποδεκτά ως ο κανόνας.