el
Νέα
Νέα

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τις βλάβες που προκαλούν τα απόβλητα της παράδοσης τροφίμων στο περιβάλλον

29 Jun, 2024 2:29pm

Τα απορρίμματα συσκευασίας παράδοσης τροφίμων έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση στην ποσότητα των αστικών οικιακών απορριμμάτων. Η χωρητικότητα και η ικανότητα τελικής επεξεργασίας του συστήματος υγιεινής μιας πόλης, όπως οι χωματερές και οι χώροι αποτέφρωσης, είναι περιορισμένες και η πίεση στο σύστημα υγιεινής της πόλης είναι πολύ υψηλή τώρα. Οι περισσότερες περιοχές έχουν αρχίσει να απαγορεύουν σταδιακά το πλαστικό και να εισάγουν βιοαποδομήσιμα επιτραπέζια σκεύη μιας χρήσης.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι πλατφόρμες Meituan takeaway, Elema, Baidu takeaway και άλλες πλατφόρμες σε πακέτο από το Διαδίκτυο, ο συνολικός ημερήσιος όγκος παραγγελιών των τριών πλατφορμών σε πακέτο σε εθνικό επίπεδο είναι περίπου 20 εκατομμύρια. Με την ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας παράδοσης τροφίμων, η βλάβη των απορριμμάτων παράδοσης τροφίμων στο περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.
Πρόσφατα, μια έρευνα που διεξήχθη από το Social Survey Center of China Youth Daily σε συνεργασία με το Questionnaire Network σε ερωτηθέντες το 2012 έδειξε ότι το 75,5% των ερωτηθέντων έχουν συνειδητοποιήσει τη βλάβη που προκαλεί η σπατάλη τροφίμων στο περιβάλλον. Το 41,1% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τη διάθεση των απορριμμάτων σε πακέτο. Το 66,9% των ερωτηθέντων πρότεινε την προώθηση βιοαποικοδομήσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον κουτιών τροφίμων για τη μείωση της χρήσης πλαστικών κουτιών τροφίμων.
 
Μεταξύ των ερωτηθέντων, οι γεννημένοι τη δεκαετία του 1990 αντιστοιχούσαν στο 19,3%, οι γεννημένοι τη δεκαετία του 1980 αντιστοιχούσαν στο 53,2%, οι γεννημένοι τη δεκαετία του 1970 στο 20,0%, οι γεννημένοι τη δεκαετία του 1960 αντιστοιχούσαν στο 6,2%, οι γεννημένοι τη δεκαετία του 1950 για 0,9% και άλλα 0,4%.
Το 75,5% των ερωτηθέντων γνωρίζει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από τα απόβλητα παράδοσης τροφίμων
 
Στην έρευνα, το 43,3% των ερωτηθέντων έκανε συχνά κλικ και το 53,0% έκανε περιστασιακά κλικ.
Ένας υπάλληλος μέσων ενημέρωσης στο Zhengzhou, Xiao Zhao (ψευδώνυμο), παραγγέλνει φαγητό σε πακέτο τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Συνήθως δουλεύει σκληρά για να το τελειώσει και δεν αφήνει ρέστα. Τα περισσότερα κουτιά σε πακέτο πετιούνται και μερικά πολύ μεγάλα πλαστικά κουτιά πλένονται καθαρά και χρησιμοποιούνται ως κουτιά διατήρησης φρέσκου. Οι τσάντες σε πακέτο γενικά δεν μένουν πίσω.
Ο Xiao Lin (ψευδώνυμο), ένας φοιτητής από ένα συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στη Σαγκάη, δεν παραγγέλνει συχνά φαγητό σε πακέτο. Μερικές φορές, πετάει απευθείας το κουτί μεσημεριανού γεύματος στον κάδο απορριμμάτων. Εάν υπάρχει ταξινομημένος κάδος ανακύκλωσης, συνήθως πετιέται σε μη ανακυκλώσιμο κάδο.
Στην έρευνα, το 34,8% των ερωτηθέντων θα χώριζε τα πλαστικά από τα απορρίμματα της κουζίνας μετά το φαγητό σε πακέτο, το 50,0% των ερωτηθέντων θα το έκανε περιστασιακά και το 15,2% των ερωτηθέντων δεν θα το ξεχώριζε ποτέ.
Ο Xiaoxiao (ψευδώνυμο), ένας υπάλληλος μιας κρατικής επιχείρησης στο Shenzhen, δεν παραγγέλνει σχεδόν τίποτα σε πακέτο. Δεν ξέρω αν το takeout είναι υγιεινό και τα απόβλητα σε πακέτο αποτελούν τεράστια απειλή για το περιβάλλον. Η μη παραγγελία σε πακέτο προστατεύει επίσης το περιβάλλον.
Ο Xiao Zhou δεν έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη ρύπανση των απορριμμάτων παράδοσης τροφίμων. Κατά τη γνώμη του, τα κουτιά παράδοσης τροφίμων, όπως οι πλαστικές σακούλες, έχουν ήδη γίνει μέρος της ζωής.
Η έρευνα δείχνει ότι το 75,5% των ερωτηθέντων γνωρίζει τις βλάβες που προκαλεί η σπατάλη τροφίμων στο περιβάλλον, το 10,9% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει και το 13,6% των ερωτηθέντων δυσκολεύεται να περιγράψει.
 
Προς το παρόν, τα περισσότερα από τα απόβλητα παράδοσης τροφίμων αναμεμειγμένα με απορρίμματα κουζίνας, κουτιά τροφίμων από πλαστικές σακούλες και απορρίμματα από σακούλες συσκευασίας μπορούν να «αναμειχθούν» μόνο στα αστικά οικιακά απορρίμματα, να εισέλθουν στο σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων και τελικά να αποτεφρωθούν ή να ταφούν ως συνηθισμένα απόβλητα. Ο καθηγητής Jiang Jianguo από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ελέγχου Στερεών Αποβλήτων της Σχολής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Tsinghua είπε ότι η αξία της απευθείας ανακύκλωσης δοχείων τροφίμων είναι σχετικά χαμηλή. Από την άποψη του συστήματος υγιεινής, τα απορρίμματα συσκευασίας παράδοσης τροφίμων έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση στην ποσότητα των αστικών οικιακών απορριμμάτων. Η χωρητικότητα και η ικανότητα τελικής επεξεργασίας του συστήματος υγιεινής μιας πόλης, όπως οι χώροι υγειονομικής ταφής και οι αποτεφρωτήρες, είναι περιορισμένες και η πίεση στο αστικό σύστημα υγιεινής είναι πολύ υψηλή τώρα. Στο μέλλον, ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων παράδοσης τροφίμων, η μείωση τους στην πηγή, η αποτελεσματική ταξινόμηση και καθοδήγηση και η βελτίωση της αναλογίας ανακύκλωσης, εκτός από τη χρέωση τελών επεξεργασίας από εστιατόρια και πλατφόρμες παράδοσης τροφίμων, απαιτεί επίσης αντίστοιχη πολιτική καθοδήγηση στην τεχνολογία και τη διαχείριση. Η βελτίωση των υλικών θα αυξήσει το κόστος και το πώς θα γίνουν οι καταναλωτές πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες είναι όλα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.