cs
Zprávy
Zprávy

Rozložitelné plasty jsou zakázány i v Evropské unii

29 Jun, 2024 2:11pm

V celosvětovém zákazu výroby plastů jsounyní biologicky rozložitelné plasty zakázány i v Evropské unii.

V souvislosti s celosvětovými zákazy plastů byl původněnápad společnostinahradit jednorázové plasty biodegradabilními plasty. Zdá se, že zcela biologicky odbouratelné lisované výrobky z rostlinných vláken (buničiny) mají malý podíl tváří v tvář obrovskému množství biologicky rozložitelných plastů.

Podmínkou je však degradace biodegradabilních plastů. Za prvé, biologicky rozložitelné plasty musí být recyklovány a poté kompostovány, aby se plně rozložily. Efektivně recyklovat lze však pouze cenné věci. Obecně platí, že biologicky rozložitelné plasty po 6 měsících zkřehnou a ztratí hodnotu pro opětovné použití, čímž ztratí svou recyklační hodnotu. Pokud jenelze recyklovat pro kompostování, biologicky rozložitelné plasty senemohou přirozeně rozkládat.

Vzhledem k tomu, že biologicky rozložitelné plasty senemohou zcela přirozeně odbourat, staly se vlastně jedním z viníků bílého znečištění. Od 3. července je také v Evropské unii zakázáno používat biologicky rozložitelné plasty.

Lisované výrobky z rostlinných vláken (buničiny) jsou skutečně produkty šetrné k životnímu prostředí, které lze přirozeně degradovat a v současnosti jsou jedinou schůdnou alternativou kněkterým plastovým výrobkům. Například v oblasti obalůnanádobí z celulózy a průmyslových obalů z celulózy je dobrounáhradou mnoha plastových výrobků.

 

Od 3. července se členské státy EU budou muset rozloučit s používáním jednorázových a biologicky odbouratelných plastů a povolit pouze recyklovatelné plasty. Evropská komise rozhodla, že jenelze uvéstna trh EU, protože se domnívá, že plasty jsou škodlivé pro mořský život, biologickou rozmanitost anaše zdraví. Omezení používání plastových výrobkůna jedno použití může pomoci chránit zdraví lidí a planety. Tato politika může mít významný dopadna životy a prácinašich čínských a pouličních přátel.

Podívejme se, jaké předměty budou po 3. červenci postupněnahrazeny udržitelnými alternativami:například balónky, uzávěry lahví o objemu maximálně 3 litry, kelímky z pěnového polystyrenu, jednorázovénádobí, brčka, talíře. Jediné položky, které lze použít, jsou opakovaně použitelné produkty.

 

I obalový průmysl potravin budenucen se transformovat a obaly potravin jižnebudou používat biologicky rozložitelné plasty a mohou používat pouze papír (ideálnější je použití buničiny k formování výrobků).

Nechybí ani hygienické vložky, tampony, vlhčené ubrousky, sáčky a vatové tampony. Změní se také filtrační špičky cigaret a rybářský průmysl zakáže používání plastovýchnástrojů. (Podle Greenpeace se každý rok do oceánu vyhodí 640 000 tun rybářských sítí a plastůnanářadí a ve skutečnosti jsou hlavními viníkyničení oceánů.) Tyto produkty budou kontrolovány různými opatřeními, jako je snížení jejich spotřeby a výrobci platící „poplatky za znečištění“.

Samozřejmě, že taková opatření také vyvolala kritiku a kontroverzi z mnoha zemí, protože tento krok bude mít také velký dopadna 160 000 pracovních míst a celý průmysl plastů v Itálii. A Itálie také klade poslední odpor. V minulých hodinách zaútočil Roberto Cingolani, ministr pro ekologii a transformaci: \"Definice EU o zákazu plastů je velmi zvláštní. Můžete používat pouze recyklovatelné plasty,nikoli biodegradovatelné plasty. Naše země vede v biodegradabilních plastech, alenemůžeme je používat, protože existuje směšná směrnice, která říká, že „lze použít pouze recyklovatelné plasty“.

To může ovlivnit i export malých komodit z Číny. V budoucnu může vývoz plastových výrobků do zemí EU podléhat omezením a požadavkůmna materiál. EU přikládá ochraně životního prostředí velký význam, a proto je zde tolik slavných pláží, krásných a čistých oceánů a bujných lesů. Nevím, jestli si pouliční přátelé všimli, ženapříklad rychlé občerstvení jako McDonald's v tichostinahradilo plastová brčka a víčka od kelímků papírovými víčky a papírovými brčky. Možnánaně v raných fázích zavádění opatření lidénebudou zvyklí, ale postupně budou přijímána jakonorma.