bul
Новини
Новини

Бързият възход на биоразградимите индустрии за намаляване на емисиите на въглероден диоксид

29 Jun, 2024 12:07pm

Регионалното развитие залага на намаляване на пластмасовата промишленост, внимавайки за свръхкапацитет в ниския клас
На 14 април в област Huaiyang, Zhoukou, провинция Henan се проведе семинар за висококачествено разработване на пластмасови продукти (тръбопроводна индустрия). Wang Zhanjie, председател на Китайската асоциация на промишлеността за преработка на пластмаси, изрази в речта си, че се надява правителството на окръг Huaiyang да може напълно да се възползва от предимствата на марката на „Града на пластмасовите продукти в Китай“, да насърчи развитието на клъстерите на индустриалната верига и да се стреми да създаде висококачествена планина за развитие за производството на пластмасови продукти.
Разбираемо е, че област Huaiyang има повече от 100 предприятия за пластмасови продукти с повече от 20 000 служители. Годишната производствена стойност на свързаните индустрии достига 30,32 милиарда юана, което представлява повече от 29% от пазарния дял в провинция Хенан. Едновременно с планирането и изграждането на индустриален парк за пластмасови продукти, Huaiyang District стартира проект за изграждане на индустриален парк с разградими нови материали, който може да произвежда 100 000 тона разградимо селскостопанско пластмасово фолио, пазарски чанти, опаковъчни чанти и други серии от продукти годишно след завършване. Изправени пред проблема с намаляването на пластмасата, много части на страната започнаха да изграждат свързани паркове.
Репортерът научи, че в момента множество места като Dongguan Sichun, Shandong Shouguang, Anhui Bengbu и Taiyuan в Шанси изграждат или вече са създали характерни промишлени клъстери от био базирани нови материали, създавайки индустриални системи, представени от био базирани платформени съединения, био базирани пластмаси и влакна на био основа.
Преди 2019 г. темпът на растеж на производството и продажбите на разградими пластмаси в Китай беше относително бавен. С насърчаването на второто издание на „забраната за пластмаса“ и политиката за „двоен въглерод“ през 2020 г., темпът на растеж на производството и продажбите на разградими пластмаси в Китай значително се увеличи.
Според доклад на Zhongyan Puhua производството и продажбите на разградима пластмаса в Китай през 2021 г. са били съответно 302 000 тона и 276 000 тона, като и двете са се увеличили с повече от 20% в сравнение с предходната година. Планираният годишен производствен капацитет в процес на изграждане надхвърля 4 милиона тона. В същото време докладът посочва, че съществуващите разновидности на биоразградима пластмаса и ефективността на разходите на пазара все още са трудни за сравнение с традиционните пластмаси, което води до ограничен обхват на приложение на биоразградимата пластмаса. Освен това, съгласно изискванията на второто издание на „Заповедта за забрана на пластмасата“, която забранява и ограничава производството, продажбите и употребата на някои пластмасови продукти, ако планираният производствен капацитет от 4 милиона тона\/годишно разградими пластмаси е пусната в експлоатация, тя ще надхвърли най-строгите изисквания на политиката за използване на разградими пластмаси в бъдеще. До края на 14-ия петгодишен план ще има проблем със свръхкапацитета.
В същото време докладът показва, че глобалната индустрия за заместване на биоразградима пластмаса все още е в ранен етап на развитие и степента на навлизане на пазара спешно трябва да бъде подобрена. Сред тях пластмасите от изкопаеми горива все още имат най-висок пазарен дял, с дял до 75%, докато биоразградимите пластмаси представляват само 1%, оставяйки голямо пазарно пространство.