bul
Новини
Новини

Разградимите пластмаси също са забранени в Европейския съюз

29 Jun, 2024 2:11pm

В глобалната забрана за производство на пластмаса биоразградимите пластмаси вече са забранени и в Европейския съюз.

В контекста на глобалните забрани за пластмаса, първоначално идеята на компанията беше да замени пластмасите за еднократна употреба с биоразградими. Формованите продукти от напълно биоразградими растителни влакна (целулоза) изглежда имат малък дял в сравнение с огромното количество биоразградими пластмаси.

Разграждането на биоразградимите пластмаси обаче е условно. Първо, биоразградимите пластмаси трябва да бъдат рециклирани и след това компостирани, за да се разградят напълно. Въпреки това, само ценни неща могат да бъдат ефективно рециклирани. Обикновено биоразградимите пластмаси стават крехки след 6 месеца и губят стойността си за повторна употреба, като по този начин губят своята стойност за рециклиране. Ако не може да се рециклира за обработка на компост, биоразградимата пластмаса не може да се разгради естествено.

Поради факта, че биоразградимите пластмаси не могат напълно да се разградят естествено, те всъщност са се превърнали в един от виновниците за бялото замърсяване. От 3 юли биоразградимите пластмаси също са забранени за употреба в Европейския съюз.

Формованите продукти от растителни влакна (целулоза) са наистина екологични продукти, които могат да бъдат естествено разградени и в момента са единствената жизнеспособна алтернатива на някои пластмасови продукти. Например, в областта на опаковките за съдове и прибори от целулоза и формованите промишлени опаковки от целулоза, това е добър заместител на много пластмасови продукти.

 

От 3 юли държавите-членки на ЕС ще трябва да се сбогуват с употребата на пластмаси за еднократна употреба и биоразградими пластмаси и да разрешат използването само на пластмаси, които могат да се рециклират. Европейската комисия постанови, че те не могат да бъдат пуснати на пазара на ЕС, тъй като смята, че пластмасите са вредни за морския живот, биоразнообразието и нашето здраве. Намаляването на употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба може да помогне за защитата на здравето на хората и планетата. Тази политика може да окаже значително влияние върху живота и работата на нашите китайски и улични приятели.

Нека да видим кои артикули ще бъдат постепенно заменени от устойчиви алтернативи след 3 юли: например балони, капачки за бутилки с вместимост не повече от 3 литра, чаши от пенополистирол, съдове за еднократна употреба, сламки и чинии. Единствените предмети, разрешени за употреба, са продукти за многократна употреба.

 

Индустрията за опаковане на храни също ще бъде принудена да се трансформира и опаковките на храни вече няма да използват биоразградими пластмаси и ще могат да използват само хартия (използването на целулоза за формоване на продукти е по-идеално).

Има също дамски превръзки, тампони, мокри кърпички, торбички и памучни тампони. Накрайниците на филтъра на цигарите също ще се променят, а риболовната индустрия ще забрани използването на пластмасови инструменти. (Според Грийнпийс 640 000 тона риболовни мрежи и пластмасови инструменти се изхвърлят в океана всяка година и всъщност те са основните виновници за унищожаването на океана.) Тези продукти ще бъдат контролирани чрез различни мерки, като намаляване на потреблението им и производителите плащат „такси за замърсяване“.

Разбира се, подобни мерки също предизвикаха критики и противоречия от много страни, тъй като този ход също ще има голямо въздействие върху 160 000 работни места и цялата пластмасова индустрия в Италия. И Италия оказва последна съпротива. През последните няколко часа Роберто Чинголани, министър на екологията и трансформацията, атакува: „Определението на ЕС за забрана на пластмасата е много странно. Можете да използвате само рециклируема пластмаса, а не биоразградима пластмаса. Нашата страна е водеща в биоразградимата пластмаса, но не можем да ги използваме, защото има абсурдна директива, която казва, че „могат да се използват само рециклируеми пластмаси“.

Това може да засегне и износа на малки стоки от Китай. В бъдеще износът на пластмасови продукти за страни от ЕС може да подлежи на ограничения и изисквания за материали. ЕС отдава голямо значение на опазването на околната среда, поради което има толкова много известни плажове, красиви и чисти океани и буйни гори. Не знам дали приятелите на улицата са забелязали, например бързо хранене като McDonald's тихомълком замени пластмасовите сламки и капачки за чаши с хартиени капаци и хартиени сламки. Може би в ранните етапи на прилагане на мерките хората може да не са свикнали с тях, но постепенно ще се приемат като норма.