bul
Новини
Новини

Могат ли биоразградимите материали наистина да се разградят?

29 Jun, 2024 2:19pm

Могат ли биоразградимите материали наистина да се разградят?
Това проучване установи също така, че има хаотична конкуренция на пазара на биоразградими продукти, което затруднява потребителите и операторите да разграничат автентичността на „биоразградимите продукти“.
 
Инженер от Шанхайския институт за надзор на качеството, инспекция и технологии посочи, че биоразградимите материали могат да бъдат разделени на различни типове като биоразграждане, фоторазграждане, термично окислително разграждане и компостируемо разграждане. Приложимите стандарти, производствени процеси и разходи за всеки тип са различни и степента на разграждане варира значително. На теория трябва да се предпочитат за употреба продукти с високи нива на разграждане; Въпреки това на пазара е трудно за потребителите и предприятията да разграничат различните видове разграждане, което води до това, че разходите и цената се превръщат в основните конкурентни фактори за свързани продукти. В резултат на това биоразградимите материали, избрани от предприятията, може да не са непременно най-идеалните екологично чисти материали.
 
В същото време малките предприятия и потребителите са изправени пред по-големи трудности при закупуването на биоразградими продукти. Понастоящем големите търговски центрове, супермаркетите и предприятията за обществено хранене най-вече директно персонализират биоразградимите продукти за производствените предприятия, докато малките предприятия и потребителите обикновено купуват чрез канали като интернет. Алиансът за защита на потребителите в делтата на река Яндзъ установи чрез множество онлайн платформи, че има много продукти, етикетирани като „биоразградими найлонови торбички“, със значителни разлики в цените. Въпреки това, поради липсата на сравнителна информация, малките предприятия и потребителите нямат начин да определят автентичността.
 
Освен това има и недостатъци в методите за откриване на биоразградими материали. Например, цикълът на тестване на биоразградими пластмаси може да бъде дълъг от 3 до 6 месеца, а цената е относително скъпа; Ако се използва бързо откриване, само компонентите на пластмасовите продукти могат да бъдат открити, но „съдържащи разградими компоненти“ не е непременно свързано с „дали пластмасата може да се разгради“. Това води до ситуация, при която биоразградимите продукти за сервиране на пазара се смесват с риба и риба.
 
Експертите по защита на потребителите и експертите по стандарти предполагат, че е необходимо да се установи унифициран стандарт за идентификация на биоразградими материали, за да се предотврати изтласкването на лошите монети от добрите монети и също така да се улесни идентификацията на купувачите.
 
Какви други идеи за намаляване на пластмасата освен заместители?
 
Алиансът за защита на потребителите в делтата на река Яндзъ също предложи да се намали употребата на пластмасови продукти. В допълнение към използването на заместители, той може също така да разшири своето мислене от гледна точка на дизайна на опаковките и надграждането на методите за обслужване.
 
Например, проучване установи, че доставката на храна се е превърнала във все по-голям източник на пластмасови отпадъци. 3,6% от анкетираните поръчват храна за вкъщи почти всяко хранене, 22,4% поръчват храна за вкъщи почти веднъж на ден, а 59,5% поръчват няколко ястия за вкъщи седмично. Отделът за защита на потребителите вярва, че този набор от данни показва, че заплахата за околната среда, причинена от пластмасовите кутии за доставка на храна, се увеличава с всеки изминал ден и индустрията за доставка на храна трябва да бъде преструктурирана.
 
В отговор на този проблем Meituan заяви, че надграждането на опаковките за храна за вкъщи се е превърнало във важен проблем за устойчивото развитие на платформата. От една страна, насърчавайте биоразградимите кутии за храна. Към края на миналата година Meituan спонсорира 7 доставчици да разработят 20 напълно биоразградими кутии за храна и пусна 350 000 комплекта за търговци на платформи, които да опитат безплатно. Оптимизацията е извършена въз основа на обратна връзка от търговци и потребители. От друга страна, чрез научен дизайн, използването на материали за кутии за храна също може да бъде намалено. Например, Meituan си сътрудничи с Detpak Packaging Laboratory и Bargain Pizza, за да проектира и разработи нов тип нулева пластмасова кутия за пица. Новата кутия за пица може да намали използването на хартия с 50% и да замени пластмасовата скоба, която поддържа кутията за пица, с хартиена скоба, елиминирайки пластмасата.