bul
Новини
Новини

Много хора са наясно с вредата за околната среда от отпадъците от доставката на храна

29 Jun, 2024 2:29pm

Отпадъците от опаковки при доставка на храна са причинили значително увеличение на количеството градски битови отпадъци. Капацитетът и капацитетът за крайно пречистване на градската канализационна система, като депа за отпадъци и места за изгаряне, са ограничени и натискът върху градската канализационна система сега е много голям. Повечето региони започнаха постепенно да забраняват пластмасата и да въвеждат биоразградими продукти за сервиране за еднократна употреба.
 
Според данните, публикувани от Meituan takeaway, Elema, Baidu takeaway и други интернет платформи за храна за вкъщи, общият дневен обем поръчки на трите платформи за храна за вкъщи в цялата страна е около 20 милиона. С бързото развитие на индустрията за доставка на храна вредата от отпадъците от доставката на храна за околната среда става все по-видна.
Наскоро проучване, проведено от Центъра за социални проучвания на China Youth Daily в сътрудничество с мрежата от въпросници върху респонденти от 2012 г., показа, че 75,5% от респондентите са осъзнали вредата от отпадъците при доставка на храна за околната среда. 41,1% от анкетираните са готови да платят за изхвърлянето на отпадъците за извозване. 66,9% от респондентите предложиха насърчаване на биоразградими и екологични кутии за храна, за да се намали употребата на пластмасови кутии за храна.
 
Сред анкетираните родените през 1990 г. са 19,3%, родените през 1980 г. са 53,2%, родените през 1970 г. са 20,0%, родените през 1960 г. са 6,2%, родените през 1950 г. са 6,2%, родените през 1950 г. за 0,9%, а други представляват 0,4%.
75,5% от анкетираните са наясно с опасностите за околната среда от отпадъците при доставка на храна
 
В проучването 43,3% от респондентите кликват често, а 53,0% кликват от време на време.
Медиен служител в Zhengzhou, Xiao Zhao (псевдоним), поръчва храна за вкъщи средно три до четири пъти седмично. Обикновено работи усилено, за да го завърши и не оставя никакви остатъци. Повечето кутии за храна за вкъщи се изхвърлят, а някои много големи пластмасови кутии се измиват и се използват като кутии за свежест. торбичките за вкъщи обикновено не се оставят.
Сяо Лин (псевдоним), студент от определен университет в Шанхай, не поръчва често храна за вкъщи. Понякога той директно изхвърля кутията за обяд за вкъщи в кофата за боклук. Ако има класифициран кош за рециклиране, той обикновено се изхвърля в контейнер, който не подлежи на рециклиране.
В проучването 34,8% от респондентите биха разделили пластмасовите отпадъци от кухненските отпадъци, след като ядат храна за вкъщи, 50,0% от респондентите биха го направили от време на време, а 15,2% от респондентите никога не биха различили.
Xiaoxiao (псевдоним), служител на държавно предприятие в Шенжен, почти не поръчва храна за вкъщи. Не знам дали храната за вкъщи е хигиенична, а отпадъците от храната за вкъщи представляват огромна заплаха за околната среда. Ако не поръчате храна за вкъщи, също опазвате околната среда.
Xiao Zhou не обърна специално внимание на замърсяването на отпадъците от доставката на храна. Според него кутиите за доставка на храна, както найлоновите торбички, вече са станали част от живота.
Проучването показва, че 75,5% от анкетираните са наясно с вредата за околната среда от отпадъците при доставка на храна, 10,9% от анкетираните не знаят, а 13,6% от анкетираните се затрудняват да опишат.
 
Понастоящем по-голямата част от отпадъците от доставката на храна, смесени с кухненски отпадъци, кутии за храна в найлонови торбички и отпадъци от опаковъчни торбички, могат да бъдат „смесени“ само в градските битови отпадъци, да влязат в системата за третиране на отпадъци и в крайна сметка да бъдат изгорени или заровени като обикновени отпадъци. Професор Jiang Jianguo от Изследователския институт за контрол на твърдите отпадъци към Училището по околна среда към университета Цинхуа каза, че стойността на директното рециклиране на контейнери за храна е относително ниска. От гледна точка на канализационната система отпадъците от опаковки за доставка на храна са причинили значително увеличение на количеството градски битови отпадъци. Капацитетът и капацитетът за крайно пречистване на градската канализационна система, като депа за отпадъци и инсинератори, са ограничени и натискът върху градската канализационна система сега е много висок. В бъдеще, как да управлявате отпадъците от доставка на храна, дали да ги намалите при източника, как ефективно да ги класифицирате и направлявате и да подобрите коефициента на рециклиране, в допълнение към начисляването на такси за обработка от ресторанти и платформи за доставка на храна, също изисква съответната политика насоки в технологиите и управлението. Подобряването на материалите ще увеличи разходите и как потребителите да бъдат склонни да харчат повече пари за опазване на околната среда и да поемат повече отговорности са въпроси, които трябва да бъдат разгледани.