bul
Новини
Новини

Метод за създаване на модел за формовани продукти от целулоза

29 Jun, 2024 11:13am

Технологията за печат на плоска хартия е станала много зряла, но като целулозно формован продукт, известен като триизмерна хартия, триизмерният целулозно формован продукт има разнообразие от форми и форми. Неравната повърхност, която изглежда съвпадаща с опаковъчния материал, създава неудобства при отпечатването на повърхността на формовани от целулоза продукти. Но добавянето на лога и различни шарки върху повърхността на формованите продукти от целулоза може да направи триизмерните формовани продукти да изглеждат по-красиви и отличителни.

Поради сложността на повърхността на формованите продукти от целулоза, в момента има няколко често срещани метода за създаване на лога и шарки върху повърхността на формованите продукти от целулоза:

1. Метод за леене под налягане за производство на повърхностни модели на формовани продукти от целулоза

Логота и различни модели са гравирани върху формата за горещо пресоване и оформяне. По време на производствения процес на формовани продукти от целулоза, мокрите заготовки се прехвърлят в матрицата за горещо пресоване и оформяне за горещо пресоване и оформяне. След изсъхване повърхността на продукта естествено има съответните лога или различни шарки.

Логото и моделът, произведени чрез метода на формоване и леене под налягане, са относително прости, с изпъкнали и вдлъбнати форми на повърхността на продукта. Страната със ситопечат върху продукта е трудна за отливане, за да се образуват ясни и отчетливи шарки, така че лога и шарки, формовани чрез метода на леене под налягане, често се появяват на повърхността на продукта, а логото и шаблонът върху повърхността на продукта са често гладка. Поради факта, че логото и шарката, генерирани чрез метода на леене под налягане, също изискват определено количество натиск, за да образуват ясен модел върху повърхността на формованите продукти от целулоза, логото и шарката на формованите продукти от целулоза не трябва да се отпечатват отстрани от продукта, но върху равна повърхност. Така че, когато се използва методът за леене под налягане на шаблона на целулоза, шаблонът обикновено се проектира върху плоската повърхност на продукта.

2. Метод за използване на лазер за производство на търговски марки и шарки върху повърхността на формовани продукти от целулоза

Методът за създаване на лазерен шаблон за формовани продукти от целулоза е метод за създаване на модел, който използва лазер за облъчване на определена част от формования продукт от целулоза, което кара повърхностния материал на формования продукт да се изпари или да претърпи промени в цвета, като по този начин оставя постоянна следа. Лазерът може да създава различни знаци, символи и шарки върху повърхността на формованите продукти от целулоза. Чрез прилагане на лазерен лъч върху повърхността на формованите продукти от целулоза, на повърхността възниква физическа и химическа реакция, която изпарява плитките влакна на повърхността на формованите продукти от целулоза и оставя следа. Следователно този знак на логото е постоянен, труден за манипулиране и изтриване и като цяло не избледнява.

Прогресивността на лазерния метод за производство на модела на формовани продукти от целулоза е, че лазерният лъч, действащ върху повърхността на продуктите от формована целулоза, е безконтактна обработка, която не произвежда механично екструдиране или механично напрежение, така че няма да повреди обработения елементи. Поради малкия размер на лазера след фокусиране, малката засегната от топлината област и фината обработка, някои процеси, които не могат да бъдат постигнати с конвенционални методи, могат да бъдат завършени. Лазерната обработка е бърза, рентабилна и компютърно контролирана.

3. Метод за мастиленоструен печат на модели за формовани продукти от целулоза

Методът за мастилено-струен печат на шаблони за продукти, формовани с целулоза, използва заредени частици мастило и принципа на отклонение на високоволтовото електрическо поле за пръскане на текст и числа на шаблона върху повърхността на различни продукти, формовани с целулоза. Това е високотехнологичен продукт, който интегрира механична и електрическа интеграция.

В момента най-успешният дигитален мастиленоструен принтер е UV мастиленоструен принтер, известен още като пиезоелектричен мастиленоструен принтер. Интегрираната дюза се контролира от стотици или повече пиезоелектрични кристали за управление на множество отвори за пръскане на плочата на дюзата. Чрез обработката на процесора серия от електрически сигнали се извеждат към всеки пиезоелектричен кристал през управляващата платка. Пиезоелектричните кристали се деформират и мастилото се пръска от дюзата и пада върху повърхността на движещия се обект, образувайки точкова матрица, като по този начин образува текст, числа или графики. След това пиезоелектричният кристал се връща в първоначалното си състояние и поради повърхностното напрежение на мастилото ново мастило влиза в дюзата. Поради високата плътност на мастилените точки на квадратен сантиметър, пиезоелектричната технология може да бъде приложена за отпечатване на висококачествен текст, сложни лога, баркодове и друга информация и свързване на бази данни за отпечатване на променливи данни. Чрез добавяне на променливи данни на определеното място, те могат да бъдат отпечатани заедно с шаблона. Разпръскването на променливи данни не само постига променливост на данните, но също така позволява промени в цвета на външния вид на данните, което позволява сложен печат с цветове на дъгата и печат с неповтарящи се цветове.

Използването на конвенционалните методи, споменати по-горе, за създаване на лога и шарки може да направи повърхността на формованите продукти богата и цветна. Хранителните опаковки от формовани влакна и промишлени опаковки от формована целулоза, като формовани съдове и прибори за маса, формовани палети, формовани плоскости и купи, формовани капаци за чаши и т.н., всички могат да имат различни шарки и лога, направени върху техните повърхности.